top of page

Често задавани въпроси

Тук ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси относно фотоволтаични панели, соларни системи и слънчева енергия.

Какви са различите видове фотоволтаични панели?

  • Монокристални соларни панели

  • Поликристални соларни панели

  • Тънкослойни соларни панели

Каква е гаранцията на соларните панели?

Гаранцията на фотоволтаичните панели обикновено е доста голяма. Съществуват 2 вида гаранции - за изпълнение и за оборудване. Диапазона на покритие за повечето производители е между 10 и 25 години. Гаранцията на оборудването е средно около 12 год.

Как и за колко време се доставят соларните панели?

Доставката до нас става директно от Китай. След като бъде направена поръчка има време за производство, доставяне по море, освобождаване от митница и доставяне до наш склад. Това обикновено отнема около 2 - 3 месеца. За да Ви спестим това чакане, ние държим на склад продуктите които предлагаме. Доставката за България става в рамките на седмица след извършване на плащане.

Мога ли да резервирам соларни панели и да ги купя на по-късен етап?

Да. Имаме такава опция. Тя важи както за налични продукти на слад, така и за бъдещи такива. Необходимо е внасяне на авансово плащане в размер X% от сумата, за да гарантираме наличност.

Какви са финансовите ползи от соларната енергетика?

С инсталирането на соларна система за собствени нужди в дома си, спестявате част от постоянно завишаващите се сметки за електричество. Относно това колко точно ще спестявате зависи от няколко фактора. Мощността на изградената система, слънцегреенето за даденият район и индивидуалните Ви нужди.

Трябват ли ми разрешителни, за да инсталирам соларна система за лични нужди?

Не. Не са необходими разрешителни за инсталирането на соларни системи за собствени нужди до 20KW. Единственото изискване е уведомяването на главният архитект и ЕРП-то.

"Административната тежест, която хората трябва да извървят  - строително разрешение, проектантска документация, въвеждане в експлоатация - ще отпадне. Вместо строително разрешение ще има уведомителен режим, вместо проектантска документация ще има линейни схеми. А техническото приемане на обекта ще се случва с декларативен режим, като собственикът ще декларира заедно с изпълнителя пред общината" - цитат.

Каква е цената на доставката?

Цената на доставката се определя в зависимост от килограмите на пратката, изборът на спедиторска фирма, наличието на застраховки и спешността.

Какви са предимствата за околната среда от употребата на соларни системи?

Слънчевата енергия, както и другите възобновяеми източници на електроенергия имат много ползи за околната среда и здравето. Те редуцира вредните емисии, което от своя страна помага за намаляването на глобалното затопляне и замърсяванията на въздуха, водещи до здравословни проблеми.

Покривът ми подходящ ли е за соларна инсталация?

Покривът трябва да бъде в много добро състояние с гаранция за минимум 10 години експлоатационен период след поставянето на соларната инсталация. Причината за това е, че самият монтаж на системата би могъл да нанесе щети, ако той по-принцип не е в добро състояние. Също така, ако се случи нещо с него и се налижи ремонт ще трябва да деинсталирате цялата соларна система, за да бъде поправен.

Ще продължавам ли да плащам за ток, ако имам соларна система?

Ако сте включени към централната електроразпределителна мрежа - да, ще продължавате да плащате сметките си за ток, които в добрият случай ще бъдат в занижени в пъти.

Каква ще бъде пъвроначалната инвестиция за изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди?

Мощността на всяка една система се определя индивидуално спрямо нуждите на конкретният дом/вила. Съществуват 3 варианта за изграждане на свързаност на фотоволтаичните системи.

 

Първият е ON GRID. Свързване директно към  електроразпределителната мрежа (ЕРМ) . Това е най-евтиният вариант от гледна точка на инвестиция. При него ползвате произведената енергия през деня и подавате излишъка от нея към ЕРМ, ако има такава. Съответно получавате и пари за нея. През всичкото време което соларните Ви панели не произвеждат ток поради някаква причина,  продължавате да ползвате услугите на ЕРП-то .

Вторият вариант е HYBRIDE. При него инвестицията е по-голяма поради факта, че закупувате и батерии за съхраняването на произведената енергия през деня и продължавате да я ползвате  в неслънчевото време на денонощието. Остатъкът на енергия, ако има такъв, се подава обратно към ЕРМ.

Третият вариант е OFF GRID. Напълно независима система от наличието на ЕРМ и ЕРП-та. Тя не се включва към тях. Изисква най-голяма първоначална инвестиция, но за местата с отдалечен достъп където свързването към централната мрежа би било много скъпо и трудно е много подходящо решение. Също така за хората които искат да са напълно независими в енергийно отношение.

Колко струва поддръжката на соларните панели?

Поддръжката на соларните панели е много минимална и тя може да не Ви струва почти нищо. Особено ако ги почиствате сами. Ако все пак решите да ползвате услугите на професионален екип за целта, то е добре да  правите поне едно почистване в годината. Цените в този случай, ще зависят изцяло от фирмата която сте избрали.

Колко дълъг е експлоатационният период на една фотоволтаична система?

Периода за експлоатация на една такава система е около 25-35 години, в зависимост от компонентите в нея. Като пълната им гаранция обикновено е поне 10 години.

Как мога да определя цената на соларните панели?

Цената се определя за ват. Това означава, че ако гледате панели с различна мощност на една цената, то значи този с по-голямата мощност е по-икономически съобразен. Но цената далече не е единственият показател за който трябва да гледате. Ние предлагаме панели на утвърдени производители в соларната енергетика, което само по себе си гарантира и високо качество.

Трябва ли покривът ми да е насочен на юг, за да инсталирам соларни панели върху него?

Препоръчително е да бъде насочен на юг, защото производителността им ще бъде най-голяма, но не е задължително. Соларни панели могат да се инсталират и на югозападни и югоизточни терени. Ако са насочени изцяло към изток или запад ще работят на 86% от останалите варианти.

Имам ли нужда от постоянно слънцегреене, за да работят соларните ми панели?

Не, не е необходимо, освен това и не е възможно, денонощието винаги има и тъмна част. Ако ползвате батерии за съхраняването на произведената през деня енергия, можете да я ползвате дори и през нощта. В случай че нямате, ползвате енергията която се произвежда в даденият момент.

Ако имам соларни панели мога ли да се изключа от ЕРП-тата?

Да, бихте могли. Това може да стане само в случай, че системата е OFF GRID. Изцяло автономна и самодостатъчна система.

Работят ли соларните панели в облачно време?

Да, работят. Макар и с по-малка сила слънчевите лъчи продължават да достигат до земната повърхност дори при гъста облачност.

Какво става ако имам сняг върху соларните панели?

Снегът трябва да се изчиства, за да могат те да продължават да произвеждат електричество. Повечето соларни панели са инсталирани под някакъв наклон което улеснява самопочистването им. Но ако все пак се наложи да го отстраните Вие, няма да Ви бъде трудно, поради гладката им повърхност.

bottom of page